επιλόχειος

Λοιμώδης πάθηση, η οποία εμφανίζεται με πυρετό κατά την περίοδο της λοχείας της γυναίκας. Ο πυρετός, του οποίου προηγούνται ρίγη, εμφανίζεται την 3η ή την 4η ημέρα μετά τον τοκετό. Η ασθενής αισθάνεται μεγάλη αδιαθεσία με κοιλιακούς πόνους. Η λοίμωξη συχνά οφείλεται στον στρεπτόκοκκο. Η μόλυνση δημιουργεί φλεγμονές εντοπισμένες ή σηψαιμία και μπορεί να καταλήξει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ή και θάνατο. Ο ε. στα παλαιότερα χρόνια ήταν αρκετά συχνή περίπτωση, με την πρόοδο όμως της αντισηψίας και την εμφάνιση των αντιβιοτικών δεν ανήκει πλέον στους απειλητικούς κινδύνους της λοχείας. Αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά και σπάνια χειρουργικά.
* * *
-ο
αυτός που εμφανίζεται ή γίνεται κατά τη λοχεία, τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό («επιλόχειος πυρετός»).
[ΕΤΥΜΟΛ. < επί + λοχείος (< λόχ-ος «τοκετός» (λέχ-ος), με αναβιβασμό τού τόνου στο σύνθετο (πρβλ. βακχείος / αντιβάκχειος)].

Dictionary of Greek. 2013.

Look at other dictionaries:

  • επιλόχειος — επιλόχειος, α, ο και επιλόχιος, α, ο που γίνεται ή εμφανίζεται στη διάρκεια της λοχείας της γυναίκας (όταν δηλ. αυτή είναι λεχώνα): Επιλόχειος πυρετός …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.